Belépés
sanci81.blog.xfree.hu
-Minden ember, minden apró mozzanat, Életedbe úgy került, hogy magad vontad oda... Az pedig, hogy mit kezdesz velük, csakis rajtad áll! ... Czifra Sándor
2007.12.24
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Öregítő ételek
  2014-12-10 15:56:00, szerda
 
  Öregítő ételek

Minden fajta élelmiszer, amit napi szinten fogyasztunk, biokémiai reakciókat hoz létre a szervezetünkben. Ezáltal némelyik felgyorsítja az öregedési folyamatot, mások viszont segítenek az öregedés elleni küzdelemben.




Link

Ha rendszeresen nem megfelelő ételeket fogyasztunk, ettől 10 évvel idősebbnek nézhetünk ki, és úgy is érezhetjük magunkat! A megfelelő élelmiszerek fogyasztásával viszont, idővel, 5-10 évvel fiatalabbnak nézhetünk ki a korunknál.

Amikor az öregedésről beszélünk, akkor nem csak a ráncokra vagy a haj dússágára gondolunk, hanem olyan láthatatlan folyamatokra is, mint például a belső szervek működési problémái vagy az ízületek kopása. Abban biztosan egyetértünk, hogy e tényezők fontosabbak, mint a külső megjelenés, ám mind a külső, mind a belső fiatalodás elérése lehetséges!

Ehhez ismerkedjünk meg azzal a három folyamattal, amely jelentős hatással van az öregedésre - ezek a ,,glikáció", a ,,gyulladás" és az ,,oxidáció".

Glikációnak nevezik azt a folyamatot, amely során a cukor fehérje- vagy zsírmolekulákhoz kötődve, károsítja azok biológiai funkcióit. Ez ételkészítés során akkor fordul elő, amikor cukrot (vagy fruktózt) és fehérjét vagy zsiradékot együtt főzünk. A főzés-sütés során előrehaladott glikációs végtermékek (Advanced Glycation End Products vagy röviden AGE-k) keletkeznek. Ilyen AGE-k a szervezetben is keletkeznek, amikor a vérben a különféle cukrok fehérje- és zsírmolekulákkal találkoznak. A fruktóz és a tejcukorból keletkező galaktóz a cukornál 10-szer hajlamosabb AGE-t képezni. Ezek a nemkívánatos elemek felgyorsítják az öregedést, hosszútávon károsítják a belső szerveket, az ízületeket és ráncosítják a bőrt.

A legfőbb faktor, amely fokozza az AGE-k termelődését a szervezetben, nem más, mint a magas vércukorszint. Ezért van az, hogy a II-es típusú cukorbetegek gyakran idősebbnek néznek ki a koruknál. Ez az öregedést gyorsító hatás nem csak a cukorbetegeknél jelentkezik.

• Az 1. számú élelmiszer, ami felgyorsítja az öregedést: a napjainkban termesztett búzafajták (igen, a ,,teljes kiőrlésű" is!).

Kevéssé ismert, hogy a búza tartalmaz egy nagyon rendhagyó típusú, más élelmiszerben nem található szénhidrátot, az amilopektin-A-t, amelynek hatására a vércukorszint jobban kiugrik, mint a cukortól, vagy bármilyen más szénhidráttól. A búzából készült kenyérnek magasabb a glikémiás indexe, mint a cukornak. Mindez igaz a búzából készült egyéb péksüteményekre (kifli, zsemle), müzlikre, reggeliző pelyhekre is.




Link

Próbaként vércukorszint mérést végeztünk 45 perccel étkezés után, először két szelet teljes kiőrlésű pirítós kenyér, második alkalommal pedig azzal azonos szénhidrát-tartalmú egy tál zabpehely kása elfogyasztását követően. Eredmények: a pirítós kenyér után 45 perccel az éhgyomri 4,7-ről 8,6-ra ment fel a vércukorszint, míg a zabpehely kásától 4,7-ről csak 6,2-re.

Minél magasabb a vércukorszint átlaga, annál több AGE keletkezik a szervezetben. A nagy mennyiségű búzafogyasztás tehát hozzájárulhat az öregedési folyamatok felgyorsulásához. A másik potenciális egészségkárosító tényező a búza glutén-tartalma, amely gyulladáskeltő hatású az emésztőrendszerben, és a szervezet más részein is.

A búza fogyasztásának mérséklése, illetve helyettesítése az étrendben (más gabonafélékkel vagy magvakkal, egyéb növényekből készült lisztekkel) még testzsír-csökkenést is eredményez, ami egy igen kedvező ,,mellékhatás". Idősebb embereknél is tapasztaltuk, hogy a búzafogyasztás jelentősebb csökkentését követő három hónap után krónikus ízületi fájdalmaik jelentősen csökkentek vagy megszűntek, emellett testsúlyproblémáik is rendeződtek.

• A 2. számú élelmiszer, ami felgyorsítja az öregedést: a kukorica alapú ételek (pl. kukoricaszirup, kukorica pehely, kukorica chips, kukorica olaj).

A tortilla chipsek, a kukoricapehely, és olaj mellett a legnagyobb mumus, amely mostanában nagy médiafigyelmet kap: a magas fruktóz-tartalmú kukorica szirup (angol rövidítése: HFCS). Kutatók azt találták, hogy az ebben lévő fruktóz 10-szer annyi AGE termelődését váltja ki, mint a glükóz. Ez azt jelenti, hogy az üdítőitalokban, salátaöntetekben, kechupban és más feldolgozott élelmiszerekben elfogyasztott fruktóz még jobban felgyorsítja az öregedési folyamatokat, mintha egyszerűen cukorral édesítenék azokat.

A másik probléma a kukoricával és annak olajával, hogy általuk nagy mennyiségű omega-6 zsírsav kerül az étrendbe, ami az omega-3 és omega-6 felborult arányához, gyulladáshoz és oxidációhoz vezet a szervezetben. A kukorica nem annyira káros, mint a búza, mert legalább glutént nem tartalmaz, ám, ha fiatalos, vékony és egészséges szeretne lenni, érdemes csökkenteni az étrendben a kukorica alapú ételek gyakoriságát.

• A 3. számú élelmiszer, ami felgyorsítja az öregedést: a cukor (a cukros és bizonyos keményítő tartalmú ételek).

A cukorról általában csak az elhízás és a II-es típusú cukorbetegség veszélye miatt mondunk le, eddig nem is számoltunk az öregedést gyorsító hatásával. Ez is arra késztet bennünket, hogy kétszer is meggondoljuk, mielőtt bármilyen cukros desszertet, süteményt, reggeliző pelyhet, vagy más édességet veszünk magunkhoz.




Link

Cukor helyett a kávé, tea, vagy a sütemények édesítésére használhatunk például egy természetes, kalóriamentes édesítőt, a steviát vagy az eritritet. Mindkettő elősegíti a vércukorszint kontrollálását és ebből kifolyólag lassítja az öregedési folyamatokat.

Édességigényünk kielégítésére nyugodtan fogyaszthatunk egy-két kocka magas kakaótartalmú étcsokoládét, amelynek a cukortartalma csupán 2 gramm (lehet már cukormentes csokoládét is kapni), míg egy adag torta vagy fagylalt kb. 40-80 gramm, öregedést fokozó cukrot tartalmaz.

Ne felejtsük el, hogy bizonyos keményítőtartalmú ételek (pl. fehér rizs, zabpehely, burgonya) szintén jelentősen megemelhetik a vércukorszintet és ez által az AGE-k termelődést. Ezeket az ételeket csak nagyon kis mennyiségben fogyasszuk, és mindig kombináljuk egészséges zsiradékokkal és fehérjével, ami lelassítja a vércukorszint emelkedését.

• A 4. számú élelmiszer, ami felgyorsítja az öregedést: a növényi olajak (pl. szójaolaj, repceolaj stb.).

Ezeket a feldolgozott-finomított termékeket eddig ,,egészséges" zsiradékokként reklámozták, pedig többnyire átmentek egy rendkívül magas hőmérsékleten történő finomítási eljáráson, többek között a hexán nevű kémiai oldószer alkalmazásával. Így a többszörösen telítetlen zsírsavak nagyfokú oxidáción mennek keresztül, s ettől erősen gyulladáskeltő hatásúak a szervezetben. Szabadgyököket hoznak létre, károsítják a sejtmembránokat, hozzájárulnak a gyorsabb öregedéshez, a szívbetegség és egyéb egészségi problémák kialakulásához.




Link

Ezek elkerülésére, használjunk inkább valóban egészséges zsiradékokat (pl. extra szűz olíva olaj, avokádó olaj, kókuszolaj), illetve a legeltetett állatok tejéből készült vajat.

Forrás: M. Geary és C. Ebeling: These 4 Foods Accelerate Aging. Ford. Mezei Elmira. A teljes cikk a tenyek-tevhitek.hu oldalon olvasható.

Fenti cikk helyes értelmezéséhez néhány rövid,
ám fontos kiegészítés kívánkozik.

A kutatási eredmények és az egészségkárosító tényezők nem az évezredekig világszerte fogyasztott búzára és kukoricára, hanem a manapság termesztett nemesített, ,,módosított" növényekre vonatkoznak.

A kutatási adatok nem az évezredekkel ezelőtt élő, egész nap kemény fizikai munkát, testmozgást végző emberekre, vagy a ma is hasonló természeti körülmények között élő népekre vonatkoznak. A vizsgálatban a mai ,,modern", mozgásszegény életmódot élő, finomított készételeket fogyasztó alanyok vettek részt.

Évezredekkel ezelőtt az ember ,,kidolgozta" magából a szénhidrátokat (lisztet, fruktózt), fehér cukor és hőkezelt, vegykezelt növényi olaj pedig nem is volt.

Fentiek szerint, a régi mondás ma így hangozna: ,,aki nem dolgozik (fizikai munkát), ne is egyék (szénhidrátokat)".
 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek  
Címkék: egészségkárosító, felgyorsulásához, zsírmolekulákhoz, zsírmolekulákkal, salátaöntetekben, élelmiszerekben, édességigényünk, péksüteményekre, cukorbetegeknél, szervezetünkben, sejtmembránokat, vércukorszintet, értelmezéséhez, gyulladáskeltő, kialakulásához, búzafogyasztás, elfogyasztását, szénhidrátokat, alkalmazásával, zsiradékokként, fogyasztásának, helyettesítése, üdítőitalokban, fogyasztásával, szabadgyököket, kontrollálását, kukoricapehely, kukoricaszirup, gabonafélékkel, fogyaszthatunk, médiafigyelmet, vércukorszint, kalóriamentes, szénhidráttól, cukortartalma, hőmérsékleten, öregedési folyamatot, öregedés elleni, megfelelő élelmiszerek, öregedésről beszélünk, ráncokra vagy, belső szervek, ízületek kopása, külső megjelenés, belső fiatalodás, három folyamattal, öregedésre –, cukor fehérje-, főzés-sütés során, különféle cukrok, tejcukorból keletkező, cukornál 10-szer, Advanced Glycation End Products, Ilyen AGE-k, Foods Accelerate Aging, Mezei Elmira,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Nehezen engedem  Az elfogadásnak...  Facebookon kaptam  Idézetek a barátságról  Facebookon kaptam  Gaál Viktor gondolata  Április 22. a Föld napja,  Alvó cica  Nagyon furcsa szeretni valakit...  Ez a jó az alvásban.  Messziről jött ember  Minden szülő a lényével nevel.  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztina b...  Facebookon kaptam  Föld napja április 22  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Becsüld meg azt amid van,...  Facebookon kaptam  Beney Zsuzsa - Balatoni elégia  Paul David Tripp Április 24  Facebookon kaptam  Környezetvédelem  Facebookon kaptam  Szent György napi hiedelmek, s...  Facebookon kaptam  György napra  Facebookon kaptam Gizike bar...  Paul David Tripp Április 26  Tehetségtelen gyerek nincs.  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Ahogy emelkedik a rezgés...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Beney Zsuzsa - Tavasz  Szép estét kedves látogatóimna...  A lelki élet nem arról szól, ....  A hét szűk esztendő  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A föld szépségéért  Ébredj  Facebookon kaptam  Becsüld meg azt amid van,...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Kellemes esti időtöltést  Facebookon kaptam  Jékely Zoltán: Szent György-k...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Az Európai Unió is foglalkozik...  Facebookon kaptam  A boldogság ült a világvégén  Önmagaddal nem lehetsz elégede...  Kamarás Klára : Leszünk-e...?  Sokkal bölcsebb a természet,  Önmagaddal nem lehetsz elégede...  Mosolyogtál már ma?  Facebookon kaptam  Az embernek a társa: hiányzik.  Föld napja április 22  Gárdonyi Géza - Április végén  Beney Zsuzsa - Tavasz  Facebookon kaptam  Beney Zsuzsa  Facebookon kaptam  Jékely Zoltán: Szent György-k...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Beney Zsuzsa  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Gábor Dénes gondolata  Gaál Viktor gondolata  Föld napja április 22  802 esztendeje, 1222. április ...  próbáljuk ki az őszinteséget  Ma a legtöbb civilizált ember ...  Föld napja április 22  Amit átélünk,  Facebookon kaptam  Miért nem menti meg Jézus...  S a dalok tanulsága  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Föld napja április 22  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Esti kép 
Bejegyzés Címkék
öregedési folyamatot, öregedés elleni, megfelelő élelmiszerek, öregedésről beszélünk, ráncokra vagy, belső szervek, ízületek kopása, külső megjelenés, belső fiatalodás, három folyamattal, öregedésre &#8211, cukor fehérje-, főzés-sütés során, különféle cukrok, tejcukorból keletkező, cukornál 10-szer, nemkívánatos elemek, belső szerveket, legfőbb faktor, magas vércukorszint, öregedést gyorsító, cukorbetegeknél jelentkezik, napjainkban termesztett, búza tartalmaz, nagyon rendhagyó, vércukorszint jobban, búzából készült, glikémiás indexe, pirítós kenyér, zabpehely kásától, vércukorszint átlaga, nagy mennyiségű, öregedési folyamatok, másik potenciális, búza glutén-tartalma, búza fogyasztásának, igen kedvező, búzafogyasztás jelentősebb, kukorica alapú, tortilla chipsek, legnagyobb mumus, magas fruktóz-tartalmú, ebben lévő, öregedési folyamatokat, másik probléma, cukorról általában, sütemények édesítésére, steviát vagy, vércukorszint kontrollálását, cukortartalma csupán, adag torta, ételeket csak, vércukorszint emelkedését, növényi olajak, rendkívül magas, hexán nevű, többszörösen telítetlen, gyorsabb öregedéshez, legeltetett állatok, teljes cikk, kutatási eredmények, egészségkárosító tényezők, évezredekig világszerte, manapság termesztett, kutatási adatok, évezredekkel ezelőtt, ember &#8222, régi mondás, egészségkárosító, felgyorsulásához, zsírmolekulákhoz, zsírmolekulákkal, salátaöntetekben, élelmiszerekben, édességigényünk, péksüteményekre, cukorbetegeknél, szervezetünkben, sejtmembránokat, vércukorszintet, értelmezéséhez, gyulladáskeltő, kialakulásához, búzafogyasztás, elfogyasztását, szénhidrátokat, alkalmazásával, zsiradékokként, fogyasztásának, helyettesítése, üdítőitalokban, fogyasztásával, szabadgyököket, kontrollálását, kukoricapehely, kukoricaszirup, gabonafélékkel, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 50420 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2427
  • e Hét: 13045
  • e Hónap: 24059
  • e Év: 130203
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.